Bericht vanuit het innerlijk van Paul Auster

Bericht vanuit het innerlijk, Paul Auster
Bericht vanuit het innerlijk, Paul Auster

In Bericht vanuit het innerlijk van Paul Auster verweeft de schrijver zijn eigen herinneringen met de Amerikaanse geschiedenis. Dit doet hij in vier heel verschillende delen; aan de hand van zijn eigen jeugdherinneringen, 2 films die minutieus besproken worden (The Incredible Shrinking Man en I am a Fugitive from a Chain Gang), brieven aan zijn eerste vrouw (Lydia Davis) en door middel van foto’s.

De delen zijn alle vier heel verschillend, het laatste deel bestaat zelfs alleen uit beeld, maar bij elkaar geven ze een inzage in de geschiedenis van Amerika en vooral de invloed hiervan op de schrijver.

Bericht vanuit het innerlijk

Het eerste deel met zijn eigen herinneringen leest als een trein en roept bij mij veel beelden op en herinneringen op, ondanks dat mijn jeugd zich in een ander tijdperk afspeelde.

Het wonderbaarlijke leven van de Thunderbolt Kid van Bill Bryson
Het wonderbaarlijke leven van de Thunderbolt Kid van Bill Bryson

Dit deel deed me denken aan Het wonderbaarlijke leven van de Thunderbolt Kid van Bill Bryson. Dat gaat ook over opgroeien in Amerika maar speelt in de jaren vijftig. Hier moest ik wel veel meer om lachen.

Twee mokerslagen

De beschrijvingen van de films geven me het idee dat ik ze gezien heb. Door zijn gedachten erbij te halen krijg je een indruk wat deze films betekende in die tijd.

Tijdcapsule

In het derde deel, de brieven aan zijn toenmalige geliefde en vrouw, de schrijfster Lydia Davis, wordt het verhaal warriger, niet altijd is meer duidelijk waar het over gaat. Dit komt vooral doordat Auster in het hele boek de ‘je’vorm gebruikt als hij het over zichzelf heeft. In de brieven is de ‘je’ de geadresseerde Lydia Davis. Maar het is niet altijd duidelijk wanneer je een brief leest of een aantekening van de schrijver over een brief.

Dit deel gaat veel meer over de persoonlijke strijd met eenzaamheid en depressies, het schrijven en studeren. Op de achtergrond speelt de oorlog in Vietnam een rol, voornamelijk vanwege de angst onder jongeren om opgeroepen te worden en het verzet van hen met name op universiteiten tegen deze oorlog.

Album

De foto’s in het vierde deel zijn eigenlijk illustraties bij de eerdere delen dus het is mij niet helemaal duidelijk waarom ze allemaal apart in een deel staan.

Winterlogboek
Winterlogboek, Paul Auster
Winterlogboek, Paul Auster

Ik ben nieuwsgierig geworden naar andere boeken van deze schrijver want dat hij kan schrijven is me wel duidelijk geworden. Ik ben met name benieuwd naar het vorige boek van Auster: Winterlogboek, de geschiedenis van zijn lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *