de slimste mens?

de slimste mens
de slimste mens

Afgelopen vrijdag was de finale van het winterseizoen 14/15 van De slimste mens. Je kan discussiëren over of iemand slim is als hij/zij veel feitjes kent maar er komt ook tactiek bij kijken zoals Ionica Smeets, de slimste vrouw in 2014, hier uitlegt.

Mijn punt is dat het niet over de slimste mens gaat maar over de slimste bekende Nederlander.

Ooit kon je als gewone Nederlander een poging doen geld te winnen of op reis te gaan door hieraan mee te doen. Tegenwoordig echter doen er alleen maar, meer of minder, bekende Nederlanders aan mee. Expeditie Robinson, Wie is de mol, De slimste mens, je moet eerst (een soort van) beroemd zijn om mee te mogen doen. Geen heimelijke fantasieën meer van niet-beroemde kijkers thuis om ook ooit op tv te komen.

Waarom is dit? Ik vermoed dat het te maken heeft met promoten van deze mensen. Deze mensen dreigen in de vergetelheid te raken of hebben te weinig werk hebben en op deze manier proberen ze weer aandacht te krijgen.

Net zoals bij bv De wereld draait door en The Graham Norton Show alleen maar al bekende mensen hun kunstje komen verkopen.

Zo wordt het hele mediacircus steeds meer een recycleprogramma.

Een gedachte over “de slimste mens?”

  1. Mee eens, en erg jammer. Het zijn niet eens echt bekende mensen, ze doen allicht ‘iets in de media’ maar meestal verwerven ze vooral bekendheid door hun deelname aan programma’s als De slimste mens, Wie is de mol en Expeditie Robinson. Nog erger is dat er bij The Voice geen kans meer is voor onontdekt talent. Laatst vertelde Romy Monteiro bij Van der Vorst ziet sterren dat ze door scouts van het programma was benaderd of ze wilde meedoen. Wtf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *