Het woord als wapen – Pussy Riot en hun strijd tegen Poetin

Het woord als wapen
Het woord als wapen

De meeste mensen kunnen zich vast nog vaag herinneren dat de Russische punkband Pussy Riot iets deed in een kerk en dat ze daarna opgepakt zijn. Het verhaal is natuurlijk veel groter, er ging heel wat aan vooraf en er gebeurde van alles daarna.

Pussy Riot

Pussy Riot begon als een protestgroep tegen de regering van Poetin en voor meer vrijheid en rechten. Kunst en met name muziek was de vorm die zij kozen. Oppositiekunst noemen ze het. Zij zijn punk zoals punk begon: muziek maken was ondergeschikt en slecht een middel om een boodschap te verspreiden. De teksten waren het doel. Optreden deden zij op openbare plekken, onder andere op daken, zodat zoveel mogelijk mensen hun teksten konden horen. Deze optredens waren illegaal en de leden werden dan ook regelmatig opgepakt, en weer vrijgelaten. Het feminisme was een belangrijk speerpunt van de groep maar het was een gemengde groep.

Christus Verlosserkathedraal

De drie leden, Nadja, Kat en Maria, die opgepakt zijn na het beroemde punkgebed in de Christus Verlosserkathedraal werden hierdoor uiteindelijk wereldberoemd. Maar de prijs die ze daarvoor moeten betalen is hoog. Jarenlange opsluiting in heropvoedingskampen, strafkolonies, waar ze, en zij niet alleen, dagen van soms 18 uur naaien voor opdrachtgevers onder onmenselijke omstandigheden. Loon krijgen ze er niet of nauwelijks voor.

Rusland

Dit boek is niet alleen een verslag van de acties en de consequenties hiervan, het is veel meer, het laat zien hoe Rusland werkt, hoe de regering terreur uitoefent op de bevolking, dat Poetin een dictator is, dat processen schertsvertoningen zijn, dat de mensen in dit land niet vrij zijn en dat heropvoedingskampen slavenbedrijven zijn.

En hoewel er veel aanhang voor Poetin en zijn beleid is, is er ook een grote tegenbeweging. Pussy Riot heeft in het zichtbaar maken hiervan een grote rol gespeeld, niet alleen door hun acties maar zeker ook door hun straffen.

Masha Gessen

Masha Gessen is een Russisch-Amerikaanse onderzoeksjournalist die 2 keer heeft moeten emigreren van Rusland naar de VS. De eerste keer met haar ouders en de tweede keer omdat zij en haar vriendin, als lesbisch stel met kinderen alleen al om dit feit strafbaar zijn in Rusland en omdat homo’s het in Rusland zwaar hebben. Niet alleen vanuit de overheid worden zij onderdrukt maar ook de publieke opinie is over het algemeen zeer vijandig tegen alles wat afwijkt van de heteronorm. Gessen is een fervent tegenstander van Poetin en strijdster voor vrouwen- en homorechten. Eerder schreef zij De man zonder gezicht, een biografie van Poetin. Gessen wordt in Rusland wel staatsvijand nummer 1 genoemd.

Het woord als wapen – Pussy Riot en hun strijd tegen Poetin
Oorspronkelijke titel: Words will break cement
Vertaald door: Ireen Niessen
Auteur: Masha Gessen
Uitgever: Ambo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *