juli zeh

In de laatste weken heb ik drie boeken van Juli Zeh gelezen; Speeldrift, Vrije val en Briefroman. En ik hoop snel nog meer van deze Duitse schrijfster te lezen. Waarom kent niemand die ik er naar vraag haar?

Briefroman
Briefroman
Briefroman

De eerste keer dat ik iets over Juli Zeh las was in een recensie in de Volkskrant over Briefroman. En daarna in een recensie van het multimediaal online literair magazine Hanta. Beide gaven mij de overtuiging dat ik dit boek moest lezen. De ondertitel Over schrijven, literatuur en schrijverschap was al genoeg om me over de streep te trekken. Bijna net zo leuk als schrijven vind ik het lezen over schrijven, schrijvers en vooral schrijfsters.

Speeldrift
Speeldrift, Juli Zeh
Speeldrift, Juli Zeh

Speeldrift kwam ik kort daarna tegen in de tweedehandsboekwinkel en kocht ik dus onmiddellijk. “Het sterke verhaal en de koele stijl maken van Speeldrift een filosofische detective die de lezer moeiteloos in zijn ban houdt.” Aldus de achterflap. Dit was het eerste boek dat ik van Zeh las. Lees hier de recensie in de NRC van 28 april 2006.

Vrije val
Vrije val, Juli Zeh
Vrije val, Juli Zeh

Vrije val wordt op de achterflap met een citaat uit de NRC van 20 juni 2008 aangekondigd als een misdaadroman op niveau maar het is absoluut geen whodunnit omdat vanaf het begin al duidelijk is wie het doet. Dat maakt niet uit, het verhaal is goed.

Zinnen

Maar beter nog dan de verhalen van Zeh zijn haar zinnen. Die zijn vaak lang met allerlei uitweidingen, filosofische verhandelingen, bijvoeglijke naamwoorden en omwegen. Zelf vertelt ze in Briefgeheim dat ze op de opleiding aan Das Deutsche Literaturinstitut Leipzig (DLL) dat juist niet moesten doen. Ze moesten de lijn van Raymond Carver volgen, de koning van het kaal geschreven korte verhaal. “Alle pogingen om Carver te omzeilen kwamen je in de colleges op genadeloze kritiek te staan.” (pagina 51). De schrijfster ging hier pal tegenin.

Het grappige is dat ik zelf mijn verhalen zo kaal en kort mogelijk schrijf en dankzij Zeh meteen op zoek ben gegaan naar boeken van Carver terwijl ik tegelijkertijd ontzettend geniet van haar stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *