Opgesloten zonder hoop

Weerwater
Weerwater van Renate Dorrestein
Weerwater van Renate Dorrestein

De nieuwe roman Weerwater van Renate Dorrestein speelt zich af in Almere. En alleen daar want de rest van de wereld is vergaan of misschien ook niet.

De schrijfster zelf speelt een van de hoofdrollen in het boek als stadsschrijver die verslag doet van wat er gebeurt nadat Almere afgesloten is geraakt van de rest van de wereld door een mistwal om de stad. Dankzij de planning van deze stad met daarin veel ruimte voor natuur is het mogelijk voedsel te vergaren en in leven te blijven voor de achterblijvers.

Maar het blijft natuurlijk een raar idee om afgesloten te zijn en niet te weten hoe het met de rest van de wereld is.

Under the Dome
under the dome
under the dome

Op mij maakt het een beklemmende indruk, zonder hoop op een toekomst lijkt er geen zin van het leven te zijn. Een deprimerende gedachte die ik eerder ook al kreeg bij de serie Under the Dome (naar een boek van Stephen King) en de film Die Wand (naar het boek van Marlen Haushofer).

Bij Under the Dome is het duidelijk dat de wereld om het plaatsje Chester’s Mill wel blijft bestaan. Een glazen wand snijdt hier de bewoners van dit stadje af.

Die Wand
Die Wand
Die Wand

Bij Die Wand is het ook een glazen grens maar daarbuiten lijkt geen menselijk leven meer te zijn. In deze film is het maar een mens die achterblijft en is dus de eenzaamheid nog een stuk groter.

Voor wie moet je dan nog leven? Alleen hoop houdt je overeind. Hoop is ook de reden om Weerwater uit lezen. Hoop op een toekomst, een uitweg, een verklaring. Volgens sommigen is dit in het boek te vinden, volgens sommigen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *