Atwood, Margaret – Het verhaal van de dienstmaagd

De grootste raadsels waar ik voor stond na het lezen van dit boek waren: waarom kende ik dit niet en waarom is dit boek niet veel beroemder? Of is het dat wel maar is dat langs mij heengegaan?

Het verhaal van de dienstmaagd 1987
Het verhaal van de dienstmaagd 1987

Ik weet dat er pas een nieuwe vertaling is verschenen van dit oorspronkelijk al in 1985 uitgekomen boek en ik had het zelfs in de kast staan, niet de nieuwe vertaling maar die uit 1987 omdat ik blindelings elk boek van Margaret Atwood meeneem als ik het ergens 2dehands zie staan, maar ik had het nooit eerder gelezen. Toen ik laatst op de radio een item hoorde over de verfilming als serie wist ik dat het de hoogste tijd was om er zelf in te duiken.

Het verhaal van de dienstmaagd 2017
Het verhaal van de dienstmaagd 2017

Het verhaal van de dienstmaagd is een dystopische roman over een wereld waarin vrouwen nauwelijks nog rechten hebben en waarin de meeste vrouwen onvruchtbaar zijn geworden. Dit laatste waarschijnlijk vanwege de in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgekomen bedreigingen als ontploffende kerncentrales, de verontreiniging van het milieu door giftige stoffen en nog wat van die dingen die nog steeds spelen. De vrouwen die waarschijnlijk nog vruchtbaar zijn worden aangesteld als baarmoeders voor echtparen waarin de echtgenotes geen kinderen kunnen krijgen. Uiteraard alleen de echtparen waarvan de man een belangrijk figuur is. De vertelster in het boek, die haar eigen naam niet meer mag gebruiken, is zo’n gevangen vrouw. Zij vertelt over haar leven nu en haar herinneringen aan de tijd voor de grote veranderingen, de tijd waarin vrouwen nog mochten werken, eigen geld hadden en zeggenschap over hun leven. Nog niet zo lang geleden dus.

De nuchtere beschrijvingen van het verleden en de huidige situatie roepen een beklemmende sfeer op die mij, uiteraard, deed denken aan 1984 van George Orwell. Alleen is dit boek veel realistischer. Ondanks dat het al ruim dertig jaar geleden geschreven is, is het heel actueel. De gevaren die genoemd worden bestaan nog steeds. De intoming van vrouwen is waarheid voor veel vrouwen in deze wereld. Daarnaast is dit boek veel beter geschreven dan 1984. En het zou dus minstens zo belangrijk en net zo’n klassieker moeten zijn. Misschien dat het dat door deze nieuwe uitgave en de serie uiteindelijk nog gaat worden.

Een gedachte over “Atwood, Margaret – Het verhaal van de dienstmaagd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.