Calamity Jane

calamity jane lucky luke
calamity jane lucky luke

Ik kende de naam Calamity Jane vaag van een Lucky Luke stripboek en dacht altijd dat zij een wild west boef was, zoiets als de Daltons uit dezelfde serie. Maar sinds ik de serie Deadwood (2007) kijk, op het spoor gezet door Manon Uphoffs De blauwe muze, weet ik beter.

De serie vertelt het waargebeurde verhaal van een kamp in de frontier van de verovering van Amerika op de oorspronkelijke bewoners. Het laat goed zien hoe een stad zich ontwikkeld naar steeds meer democratie en beschaving. En laat tegelijkertijd zien dat politiek ook daar en toen al een kwestie was van vuile spelletjes. Voor zover de illusie.

Calamity Jane, geweldig gespeeld door Robin Weigert, is de enige vrouw die altijd mannenkleren draagt, het uniform uit de tijd dat zij diende in het leger van Custer, terwijl alle andere vrouwen altijd jurken dragen. Ze is vrijwel altijd dronken en vloekt en tiert nog meer dan de rest van het ook niet bepaald zachtzinnige volk en daarnaast gaat ze volstrekt haar eigen gang. Het grappige is dat ze hiermee wegkomt, zelfs geliefd is en vrienden heeft. Wat een vrouw.

Ze is helemaal geen crimineel, waarom dacht ik dat? Toch niet door het idee dat een vrouw die haar eigen gang ging wel een slechte vrouw moest zijn. Dat zou ik zelf nooit bedenken, ook niet toen ik nog heel jong was.

Ik zie haar nu meer als een vrije, zelfstandige vrouw, een feminist avant la lettre zelfs.

Helaas lukt het niet om youtube video te delen maar hier is een compilatie van Jane scenes uit seizoen 1 te zien.

Een gedachte over “Calamity Jane”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.