Kunnen we praten – Joris Luyendijk

Ik zou het liefst de inhoud van dit boekje integraal online zetten maar daar zijn wetten tegen en praktische bezwaren daarom de oproep; koop, steel, leen maar vooral lees dit boek. Het is dun, makkelijk geschreven en kost geen drol, nou ja 5 euro.

Kunnen we praten - Joris Luyendijk
Kunnen we praten – Joris Luyendijk

Joris Luyendijk doet iets dat tegen de tijdgeest ingaat: hij stapt uit zijn bubbel, die van linkse, hoogopgeleide, witte, westerse, mensen (mannen) om te onderzoeken waarom hij met sommige vragen en gevoelens in de knoop komt met zichzelf. De vraag bijvoorbeeld waarom zoveel mensen stemmen op populisten (Wilders, Trump, Brexit) en waarom hij zelf ook die neiging heeft maar het nooit zal doen. Hij praat met andersdenkenden en dat geeft hem niet alle antwoorden maar wel inzichten.

Hij legt eenvoudig uit waarom zoveel mensen het gevoel hebben overgeleverd te zijn aan instanties, machten waar ze zelf niets over te zeggen hebben en waar ze nooit voor gekozen, gestemd hebben. Grote bedrijven, banken, de EU. Dit noemt hij de neoliberale technocratie waarbij technocratie wil zeggen dat de belangrijkste beslissingen genomen worden door ongekozen experts en neoliberaal dat alles draait om een zo’n klein mogelijke rol voor de overheid en zo veel mogelijk concurrentie via markten.

Dit systeem en de mensen hierachter zorgen dat de nadruk overal komt te liggen op meetbare prestaties, omzet en cijfers. Schaalvergroting en marktwerking zorgen voor managers en bureaucratie en leiden tot logge coöperaties in onder andere de zorg en het onderwijs, mediaconcerns waar netmanagers en kijkcijfers belangrijker worden dan inhoud, boekhandels die alleen gegarandeerde bestsellers (mogen) verkopen. Alles wordt geleid door economie, kwantiteit over kwaliteit.

De mensen die daadwerkelijk het werk doen bij instellingen en bedrijven hebben steeds minder te zeggen en voelen zich steeds minder betrokken. Dit geeft hen een machteloos gevoel en daar worden mensen bang en boos van. Luyendijk schrijft het allemaal een stuk beter op dan ik hier kan samenvatten dus lees het vooral zelf.

Via kunnenwepraten.nl kan je lezen over zijn ervaringen en zelf meepraten.

Een gedachte over “Kunnen we praten – Joris Luyendijk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.