Spiegelzee van Salomon Kroonenberg

Volgens de achterflap vertelt Kroonenberg op toegankelijke wijze welke oorzaken ten grondslag liggen aan zeespiegelveranderingen. Daar wil ik iets op afdingen.

Spiegelzee Salomon Kroonenberg
Spiegelzee Salomon Kroonenberg

Ik vond het een pittig boek vol termen die ik niet kende, hoewel ik me regelmatig verdiep in de prehistorie, geologie en geografie. Wat helpt is om wikipedia en atlassen paraat te hebben om meer achtergrond en dus meer begrip te krijgen. Dit gezegd hebbende moet ik toegeven dat dit een erg boeiend boek is dat vooral laat zien hoeveel verschillende dingen er meespelen in zoiets simpelklinkends als zeespiegelstijging.

Naast klimaatveranderingen is er bijvoorbeeld het feit dat de bodem onder land en zee kan rijzen of dalen duizenden jaren nadat er ergens anders kilometers dikke ijskappen lagen. Aan de hand van schelpjes, van koraal- en andere riffen, stenen gereedschappen, terpen en donken wordt er steeds meer bekend over de veranderingen op aarde en hoe de mens daarmee omging. Gelukkig staan er ook veel plaatjes in.

Spiegelzeepaviljoen Katwijk aan zee
Spiegelzeepaviljoen Katwijk aan zee

Kroonenberg bouwt zijn boek op aan de hand van het Spiegelzeepaviljoen, ook wel de Kaäba van Katwijk genoemd, dat in 2008 een tijd op het strand bij Katwijk stond. Een architectonisch hoogstandje/kunstwerk om mensen aan den lijve en versneld te laten ondervinden hoe zeespiegelstijgingen en -dalingen er aan toegingen.

Een gedachte over “Spiegelzee van Salomon Kroonenberg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.