The 100

De afgelopen weken heb ik mij al bingend door drie seizoenen van The 100 genetflixd. Elke vrije avond met een kruik, een dekentje en een pot thee drie, vier of zelfs vijf afleveringen achter elkaar gezien. Verslavend zoals elke beetje goede serie tegenwoordig is.

100The 100 gaat over 100 jongeren die als een soort taakstraf naar de aarde gestuurd worden 97 jaar nadat die onbewoond is geraakt nadat alle kernwapens tegelijk afgeschoten werden die alle mensen uitroeiden die zich op dat moment nog op aarde bevonden. De honderd moeten uitvissen of er inmiddels al weer leven mogelijk is omdat de voorraden voedsel en zuurstof in het ruimteschip waar de rest van de mensheid hun tijd uitzit, op beginnen te raken.

asterix
asterix

Maar net als in dat beroemde stripje is niet iedereen verslagen, er zijn er nog wel mensen die overleefd hebben op aarde. Verschillende groepen zelfs. En dus ontaardt het bestaan al heel snel in oorlog, zo is de mens nou eenmaal en zo zal zij ten onder gaan. Het vechten duurt alle drie de seizoenen. Wij tegen zij en eigen volk eerst. Maar wie wij zijn en wie zij zijn verandert naar gelang de omstandigheden, een vriend wordt een vijand en andersom. Dat is verwarrend voor sommige en onbespreekbaar voor anderen.

Zoals in alle oerverhalen zijn de verraders, de overlopers meestal de eigenlijke (tragische) helden. Denk aan Romeo en Julia van Shakespeare, Tony en Maria uit de West Side Story.

Wat mij opviel aan deze serie is dat hij gedragen wordt door vrouwen. Vrouwen die minstens zo hard kunnen en willen vechten als de mannen maar daarnaast ook nog wat zinnigs te zeggen hebben en hun positie opeisen doordat ze geschikt zijn voor die rol. Er komen relaties voor tussen vrouwen en zelfs een tussen twee mannen die op geen enkele manier vreemd aandoen. Niet voor mij als kijker maar ook niet voor de personages in het verhaal. Alsof de hele strijd om jezelf te mogen zijn, om als vrouw dezelfde rol te kunnen spelen als mannen, om homo, bi of anders seksueel te zijn geen enkel issue (meer) is. Dat stemt dan wel weer hoopvol voor de toekomst. Ik kan niet wachten tot seizoen vier wordt uitgezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.